Panggilan unik Rolex Sea-Dweller 1665 palsu

Pada pandangan pertama, jam tangan kelihatan hampir sama. Dan itu benar, kerana kedua-duanya adalah Rolex Sea-Dweller ref. 1665 jam tangan dari akhir 1970-an dan awal 1980-an. Walau bagaimanapun, terdapat satu perbezaan yang unik antara kedua jam tangan – dail. Di sini kita akan membandingkan tritium dan rail dial ref.1665 ini hanya beberapa tahun dan butiran utama. Mari lihat dengan lebih dekat!
Ini bukan nama yang menarik untuk reka bentuk dail, tetapi penunjuk elemen dail yang penting. Tritium, bahan bercahfaya yang digunakan pada jam tangan awal penduduk laut ini, sebenarnya radioaktif. Oleh itu, untuk menentukan seberapa banyak bahan yang berpotensi berbahaya ini digunakan, replika Rolex menggunakan kod di dail untuk melambangkannya. Anda sentiasa dapat mengenal pasti dail tritium dengan tanda “T” di bahagian bawah, di bawah tanda jam 6 o ‘.
Lebih-lebih lagi, beberapa panggilan perkhidmatan di kemudian hari ditandai dengan ‘T Swiss T <25’ tetapi sebenarnya terdapat LumiNova pada penanda jam mereka. Untuk menjadi jelas, ‘SWISS’ juga dapat menunjukkan radium, tetapi ini hanya digunakan pada jam tangan pada awal 1960-an, dan Sea-Dweller tidak dilepaskan hingga tahun 1967.
Walaupun terdapat begitu banyak variasi dail yang berbeza untuk Rolex Sea-Dweller 1665, Rail Dial sangat jarang berlaku kerana hanya dihasilkan selama dua tahun. Antara tahun 1977 dan 1979, rujukan 1665 dapat dijumpai dengan ciri tertentu yang melibatkan baris teks ‘Superlatif Chronometer’ dan ‘Officially Certified’ yang muncul di atas penanda jam enam.
Anda lihat, jika anda melihat dengan teliti gambar di atas, anda akan melihat bahawa ‘C’ di kedua ‘Chronometer’ dan ‘Certified’ berbaris hampir sempurna. Lihatlah dail Tritium di bawah untuk perbandingan dan anda akan melihatnya tidak sama sekali. Mereka hampir selari pada dail ini (seperti rel di landasan kereta api), oleh itu nama panggilan ‘Dial Dial’. Wain ini sukar didapati hari ini, baik kerana ia sudah tua dan kerana hanya sedikit yang dibuat.
Sekarang, jika anda terus melihat kedudukan jam enam pada rajah di atas, anda akan melihat bahawa dail ini juga mempunyai tanda tritium. Oleh itu, semua dail rel sebenarnya adalah dail tritium. Namun, tidak semua panggil tritium adalah dail kereta api.